Een lekkere tomatenschotel gevuld met Rijst, groente, gehaktballetjes en afgetopt met mozzarellabolletjes.

 

Even een kleine geschiedenis over rijst, tenslotte zit het in dit gerecht.

 

Er zijn wel 800 verschillende soorten rijst, mega veel hé,

Wilde rijst, witte en zilvervliesrijst, Pandanrijst en Basmatirijst

je kan het zo gek niet bedenken. 

Rijst werd al eeuwen geleden gekweekt in China,

er zijn restanten van rijstvelden gevonden door archeologen van wel 9000 jaar geleden,

In India werd rijst 4000 jaar later gekweekt ,

en in Indonesië werd pas veel later 500 jaar rijst gekweekt. 

 

De witte rijst die wij veelal kennen en relatief het goedkoopste is, wordt het meest verbouwd in China en India 

Maar ook wordt er op kleine schaal witte rijst verbouwd in Suriname, Pakistan, Vietnam, Kenia, Amerika en Europa .

In Myamar wordt het meest rijst gegeten, maar over de hele wereld eet iedereen rijst.

Rijst is heel gezond ondanks dat het koolhydraten bevat,

Zilvervliesrijst is het gezondste, in het vliesje zitten veel vitamines en meer voedingsstoffen 

 ~ ~ ~ ~ ~

Het recept van vandaag heeft een Italiaans tintje door de kruiden en mozzarella  

Het is een ovenschotel, alleen ik heb het in de airfryer gedaan, trekt het niet zoveel Electra dan de oven,

 anders schieten die energieprijzen helemaal de pan uit. 

 

Dan nu over naar het recept

~ ~ Tomatenrijstschotel met gehaktballetjes

afgetopt met mozzarella ~ ~

 

Recept voor 4 personen

 voorbereiding 15 minuten en Airfryer-tijd 20 minuten 

 

Ingrediënten: 

4 el olijfolie

400 g Italiaanse wok-groente 

300 g rijst ongekookt

250 g gehaktballetjes, kant en klaar of zelf even draaien

2 blikken tomatenblokjes a 400 g

2 el Italiaanse kruiden 

100 g mozzarellabolletjes 

 

 

 

Wat heb je nodig 

Een ovenschotel die in de airfryer past of een speciale airfryer-pan 

 

Bereidingswijze:

* Verhit de olie in de pan, voeg de wok-groente toe en bak het al omscheppend voor 2 minuten.

Roer de rijst er door, draai balletjes van het gehakt en voeg dat in de pan bij de rijst.

De tomatenblokjes en 1 blik water mag erin samen met de kruiden en

breng het verder op smaak met peper en zout.

Breng de saus aan de kook en laat het voor 8 minuutjes koken.

 

* Schep het over in de ovenschotel, top het af met gehalveerde mozzarellabolletjes 

Laat de airfryer voor 2 minuten opwarmen 

en zet dan de schotel in de airfryer op stand 200 voor 25 minuten.

 

Eventueel kan het natuurlijk ook de oven in,  zet de oven op 200 graden en

bak de schotel in 30 minuten tot de mozzarella mooi goud bruin is. 

 

Bron Lassie 

 

 

Maak ook eens deze lekkere ovenschotel 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.