Voor de Spaanse avond had ik 7 gerechten gemaakt, onder andere deze overheerlijke gehaktballetjes die ik uit het boekje Koken op z'n Spaans heb.
Dit gerecht maak ik al zolang ik uit mijn ouderlijk huis ben, en dat is al aardig wat jaartjes.
Het is dan ook wel mijn nummer 1 onder de Albondigas.
Het is een tapashapje, maar we eten het ook met rijst.
Voor deze avond maakte ik ook nog
✿ Gevulde champignons
✿ Tortilla
✿ Eieren uit de oven met sofrito
✿ met meloen
✿ tonnato (ja ik weet het , , dit is Italiaans, maar paste er wel bij)
✿ Kipreepjes omwikkeld met spek
Er werd al gezegd dat het leek op La Cubanita met al die heerlijke hapjes.
Albondigas con salsa de tomate
Gehaktballetjes in tomatensaus
Tapasgerecht voor 4 personen
circa 45 minuten bereidingstijd
Wat heb je nodig:
voor de balletjes
1 gesnipperd uitje
2 fijngehakte teentjes knoflook
1 ei
1 beschuit
300 g lamsgehakt of half om half gehakt
1 tl gedroogde of 1 el verse tijm
1 tl majoraan
zout & versgemalen peper
20 gr boter
2 el olijfolie
voor de saus
1 groot blik gepelde tomaten
1 el olijfolie
1 gesnipperde ui
1 1/2 dl rode wijn
2 laurierblaadjes
Maak eerst de saus
Fruit het gesnipperde uitje in een braadpan in de olie.
Voeg de gepelde tomaten, de wijn en de laurierblaadjes toe.
Laat de tomaten zachtjes pruttelen tot er een dikke saus ontstaat.
Roer het regelmatig door.
Maak nu de gehaktballetjes
Kneed het gehakt met de ui, knoflook, ei en beschuit,
de tijm, majoraan, zout en peper.
draai er balletjes van zo groot als golfballetjes circa 15 stuks.
Verhit de boter en olijfolie in een pan en bak de balletjes rondom bruin
Haal de balletjes uit de pan, doe ze in de tomatensaus laat ze verder garen in 15 minuutjes.
Je kunt de saus nog extra op smaak brengen met versgemalen peper en zout .
Serveer de balletjes warm in kleine schaaltjes als tapashapje of eet het lekker met rijst.
De gerechten van de Spaanse avond
Reactie plaatsen
Reacties