Hongaars eten daar ben ik mee opgegroeid en vind het nu steeds erg lekker.
Er zijn een aantal gerechten die ik nog al eens maak,
maar ben altijd op zoek naar andere adembenemende recepten.
Waarom eigenlijk gerechten uit Hongarije, ben zo ie zo nieuwsgierig naar recepten uit elke windstreken,
maar Hongarije heeft toch een speciaal plekje in mijn hart, nee in mijn bloed eigenlijk.
De vader van mijn moeder, mijn overgrootvader dus was een Hongaar.
Maar daar ga ik snel een blog over schrijven
Eerder schreef ik over een kookboek
101 ballen van vlees vis en groenten
Een kookboek met de lekkerste gehaktballen van over de hele wereld.
Daar heb ik het onderstaande recept van.
In het boek staat het omschreven als goulashballetjes,
de smaak van goulash is toch wel anders dan dat ik gewend ben,
daarom heb ik het een iets andere benaming gegeven.
Ik kan wel zeggen dat het hier erg in trek was.
Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd circa 45 minuten
Wat hebben we nodig:
Voor de saus
2/3 gesnipperde ui
2,5 dl kippenbouillon
2 teentjes geperste knoflook
1 rode en 1 groene paprika, zaadlijsten verwijderd en in blokjes gesneden
2 tl paprikapoeder
400 g (1 blik) tomatenblokjes
1 el tomatenpuree
zeezout en versgemalen peper
Voor de gehaktballetjes:
1,5 gesnipperd uitje
500 gram varkensgehakt of Half om Half gehakt
1 flinke hand paneermeel
2 tl paprikapoeder
2 tl gerookte paprikapoeder of als je het toevallig in huis hebt Hongaarse paprikapoeder
2 theelepel gedroogde tijm
Voor erbij
een bekertje zure room
Bereidingwijze:
* Saus: Doe de ui en 4 eetlepels bouillon in een steelpan, dek het af en kook de ui 4 a 5 minuten,
of tot de uisnippers zacht zijn.
Roer de knoflook, alle paprika en het paprikapoeder erdoor en laat het nog 1 minuut sudderen.
Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree en de rest van de bouillon toe.
Breng de saus op smaak met zout en peper en laat het zonder deksel nog 10 minuten pruttelen.
* Gehaktballetjes: Kneed met vochtige handen alle ingrediënten door elkaar
en rol van het gehakt ongeveer 24 kleine balletjes
* Bak de balletjes in twee porties in een koekenpan met antiaanbaklaag aan alle kanten bruinen laat ze in de saus glijden.
Laat ze in 20 minuten helemaal gaar worden.
* Lekker is het met sperziebonen en een heerlijke aardappelpuree
Maar ook met spaghetti en groene kool
Serveer het met een dot zure room
Ook lekker is dit recept met gehaktballetjes
Reactie plaatsen
Reacties