De liefde voor koken heb ik geërfd van mijn lieve moeder,
waar we helaas al weer 13 jaar geleden afscheid van hebben moeten nemen.
Vroeger maakte zij de lekkerste gerechten en of het nou gerechten waren uit Nederland, Frankrijk, Indonesië of Hongarije
het land waar haar vader vandaan kwam. Het maakte haar niet uit, zij draaide haar hand er niet voor om.
Hele dagen stond zij in de keuken en soms stond ze te koken voor de volgende dag om het gerecht beter tot zijn recht te laten komen.
Later kookte zij nog wel, maar veel minder vaak als heel wat jaartjes daarvoor,
wij vroegen haar dan wel eens een bepaald gerecht te maken.
Ook Ronald vroeg haar wel eens of zij draadjesvlees wilde maken, hij vond haar draadjesvlees zo lekker
Mijn ouders aten graag , wat voor mij toen der tijd ,, hele vieze gerechten ,, waren escargots, Coquilles of hersentjes.
In de kast bewaarde zij de slakkenhuizen en de prachtige grote schelpen,
daar kon ik dan weer mee spelen of de schelpen gebruikte mijn moeder om visgerechten weer mooi op te dienen als zij visite hadden.
Die hele vieze gerechten zijn voor mij nu nog steeds hele vieze gerechten, oké de coquilles zijn nog wel te eten.
Gelukkig bewaarde zij haar meest speciale recepten in een mapje.
En daardoor kan ik nu het recept van gevulde paprika's aan jullie overdragen
Vandaar dat ik het recept naar haar vernoemd heb.
~ ~ ~ Fenna's gevulde paprika ~ ~ ~
Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd 2 uur
Wat heb je nodig.
4 paprika's niet te klein
200 gr H O H gehakt
1 kopje rijst
1 ui fijngesneden
2 teentjes knoflook fijngesneden
1 ei
2 el Marjolein
2 el Thijm
2 el verse Peterselie fijngesneden
snuf nootmuskaat
peper en zout
Voor de saus
100 g margarine
110 g bloem
1 ltr bouillon van 2 (rundvlees)bouillonblokjes
1 blikje tomatenpuree
1 el Thijm
1 el Marjolein
1 el knoflookpoeder
peper
Wat ga je doen
* Rijst koken zoals op de verpakking staat
*Maak een liter bouillon van 2 bouillonblokjes
* Maak de paprika's schoon en snijd het bovenkapje eraf, haal de binnenkant leeg.
* Voeg in een kom het gehakt, fijngesneden uitje, de knoflook, ei, fijngesneden peterselie,
thijm, marjolein, nootmuskaat, peper en zout en de gekookte rijst.
meng alles goed door.
Bak het gehaktmengsel gaar in een koekenpan.
Vul de paprika's met het gehaktmengsel en druk het goed aan .
* Maak de saus door een roux te maken.
Smelt de boter in een pan met een dikke bodem,
zet het vuur laag, voeg de bloem erbij en roer met een houten lepel goed door.
Neem de pan van het vuur en voeg de bouillon er beetje voor beetje door.
Roer het met een garde zodat er geen klontjes zijn.
Zet het terug op het zachte vuurtje en roer daar de tomatenpuree en de kruiden door.
Breng het even aan de kook en laat het 2 minuutjes koken.
Zet de paprika's in de tomatensaus doe de deksel op de pan en zet de pan op een warmhoudplaatje.
* Laat de paprika's op een zacht vuurtje gaar worden in anderhalf uur.
Af en toe een lepel saus over de paprika's gieten.
Proef de saus of het goed op smaak is.
Lekker met wit brood of een frisse salade.
S'morgens had ik de paprika's gemaakt en voor de avond 1 meegenomen naar werk
en daardoor geen foto's genomen wanneer het op het bord lag.
Reactie plaatsen
Reacties