We kennen allemaal wel de zandkoekjes die je als kind met je moeder of vader maakte,

althans vele onder ons.

 

Mijn vader kon echt niet koken, maar leerde mij wel de lekkerste zandkoekjes maken,

de juiste hoeveelheden en het bakken deden we samen. 

 

Een tijd geleden kwam ik Zweedse koekjes tegen gemaakt van zandkoekjes,

heerlijke uitziende koekjes die je je visite kan geven bij een kopje thee of een kopje koffie.

Wel aan te raden om de koekjes snel te verorberen anders zijn ze niet meer zo lekker knapperig. 

 

~ ~ Zweedse zandkoekjes ~ ~

 

Ingrediënten: 

450 g bloem 

100 g basterdsuiker 

200 g boter 

1 tl vanillesuiker 

 

100 g mascarpone 

2 el poedersuiker 

circa 2 el kersenjam of een andere jam naar keuze 

 

   ronde uitsteekvorm ø 7 cm 

en een kleinere van ø 2,5 a 3 cm 

 

Bereidingswijze

* Klop de boter, suiker en vanillesuiker met een mixer luchtig.

Voeg de bloem toe en mix het op een lage snelheid tot het een kruimelig deeg.

* Kneed het deeg verder met de hand, wikkel het in huishoudfolie en laat het 30 minuten of langer in de koelkast rusten.

 

* Zet de oven aan op 175 graden 

Rol het deeg uit, (mocht het deeg toch te korrelig zijn doe er nog wat boter bij).

 

* Haal er ronde plakken uit met de grote uitsteekvorm,

Maak een klein gaatje d.m.v. de kleinere uitsteekvorm in het midden van de plakken. 

 

* Leg op de bakplaat bakpapier en leg daar de koekjes op.

Bak de koekjes in het midden van de oven voor ongeveer 10 minuten tot ze een goudbruine kleur hebben.

 

* Laat de koekjes helemaal afkoelen 

 

* Meng de mascarpone en poedersuiker tot een romige smeerbare room. 

Verdeel de room over de koekjes en plaats in het midden een klein dotje jam. 

Leg daarop het koekje met het gaatje en druk het zachtjes aan. 

 

Serveer het meteen bij een lekkere kop thee of bij een heerlijk koppie koffie 

 

 

 

Maak ook eens 

Rating: 0 sterren
0 stemmen