Suriname , , , ik ben er nooit geweest.
Het lijkt me machtig mooi om er een keer heen te gaan.
In mijn hoofd zie ik de vrouwen in die prachtige kleding met al die mooie kleuren.
De diversiteit van huizen van groot tot klein en van luxe tot aan hutjes.
De wuivende palmen aan het mooie blauwe water van de vele meren die Suriname rijk is.
De zee hoef je niet heen te gaan, die is modderig en niet fijn om er een duik in te nemen.
En wat dacht je van het heerlijke eten, nah daar kan ik me vingers wel bij opeten vooral bij de Bara.
Die heb ik overigens nog nooit gemaakt. Het lijkt me lastig te maken en het kost wel enige tijd.
Al jaren maak ik Surinaamse Bami een makkelijk te maken gerecht en oh zo lekker.
Niet alleen thuis, ook op het werk maakte ik het voor de bewoners
en als er wat over was kon het personeel er de volgende dag nog een hapje van eten.
Niet zo lang geleden kwam ik het recept van Zuurgoed tegen wat een goede combi is vanwege het zuurtje.
Van beide staat hieronder het recept beschreven.
~ ~ ~ ~ Surinaamse Bami met Zuurgoed ~ ~ ~ ~
Gerecht voor 4 personen
Klaar in circa 40 minuten
Wat heb je nodig voor het Zuurgoed:
1 rode en 1 groene paprika
1 rode ui
1.2 komkommer
1 pepertje , , , e.v. een madame Jeanet voor extra heet
1 deel azijn 2 delen water
3 tl zout
3 el suiker
1 tl kaneelpoeder
5 peperkorrels
5 kruidnagels
Wat ga je doen
Snijd de groente in lange repen. Het pepertje in ringetjes.
Voeg de azijn met de rest van de ingrediënten in een pannetje en breng het aan de kook
haal het meteen weer van het vuur af.
doe de groente in een weckpot, schenk de hete marinade bij de groente.
Sluit de pot en laat het afkoelen, zet het in de koelkast voor één of 2 dagen, dan is het het lekkerst.
Wat heb je nodig voor de Bami:
300 g kippendijen in kleine blokjes
400 g spaghetti
1 kippenbouillonblokje
1 ui
2 teentjes knoflook
stukje gember geraspt
5 kruidenpoeder
zonnebloemolie
ketjap manis
ketjap asin
1 blikje tomatenpuree
peper
Wat ga je doen:
Kook de spaghetti Al Dente
in ruim water met het bouillonblokje.
Snijd de ui en knoflook fijn, en de kippendijen in kleine blokjes.
Bak de ui glazig, voeg de kip toe bak deze voor 5 minuten mee, voeg de knoflook toe bak het 2 minuten mee.
Doe de tomatenpuree, de geraspte gember en 5 kruidenpoeder erbij en bak het nog 2 minuten.
Tussendoor roeren.
Laat de spaghetti uitlekken in een vergiet, spoel het af onder koud water.
voeg het in de pan met de kip-ui mengsel.
Doe de ketjap asin en ketjap manis erbij, schep het goed om zodat de spaghetti mooi bruin van kleur en door en door heet wordt.
Voeg er eventueel een scheutje water bij
Breng het op smaak met peper en zout.
Voeg selderij door de bami als je dat lekker vind.