Mijn moeder maakte de allerlekkerste gehaktballen zo lekker smeuig dat ze waren, 

niet van die stevige ballen die je bij de slager of in de boodschappenwinkel koopt,

en ook niet met brood wat in melk geweekt is

zoals vele recepten aangeven, zodra ik dat zie of er aan denk wordt ik al misselijk. 

zoals mijn moeder ze maakte, werd door vele enorm gewaardeerd.

In vroegere tijden toen mijn vader en moeder het café in Hoorn hadden

stond er standaard gehaktbal met een aardappeltje en een groente op het menu 

en uiteraard stonden er meerdere heerlijke gerechten. 

Maar die gehaktballen die werden gretig gegeten 

Wij als kinderen vroegen geregeld aan moeders of we weer gehaktballen gingen eten,

net zoals mijn gezin nu ook vraagt aan mij vraagt, wanneer ik de gehaktballen weer eens maak.

 

Tussen al de recepten die ik geplaatst heb, kon ik het recept voor de befaamde gehaktballen niet terug vinden.

ik was er zo van overtuigd dat ik het recept ooit geplaatst had.

Vandaag zal ik het recept dan eindelijk met jullie delen.

 

 

 

Gehaktbal zoals Fennie ze maakte.

 

Wat heb je nodig:

500 g rundergehakt 

1 klein uitje fijngesneden 

peper zout

*  paprikapoeder 

* nootmuskaat 

* peterselie

* paneermeel

 * ketchup

1  grote el mosterd

 * koffiemelk 

1 grote ei 

 

Wat ga je doen:

Snijd de ui fijn 

Doe het gehakt in een kom samen met het gesneden uitje en alle andere ingrediënten.

Kneed alles goed samen en maak er vier ballen van 

 

* Bovenstaand heb ik geen hoeveelheden erbij gezet omdat ik eigenlijk altijd alles op gevoel doe.

een scheut, een flinke knijp of een goeie strooisel is goed 

Paneermeel zou ik aankijken niet te weinig, maar zeker niet teveel anders worden het van die stevige ballen

Tijdens het vormen van een bal moet het smeuïg in de hand aanvoelen dan is het perfect.

 

Giet een flinke scheut bak & braad boter in de braadpan en laat dat goed heet worden.

Leg de ballen voorzichtig in de pan en bak ze aan beide kanten bruin. 

Zet het vuur op een lager pitje giet er wat warm water bij en laat ze gaar worden. 

  

 Sperzieboontjes 

 200 g verse sperziebonen

75 g spek in plakjes

Scheutje olijfolie

zout 

 

Maak de sperziebonen schoon en kook de sperziebonen beetgaar in 15 minuten 

Snijd de plakjes spek in niet al te kleine stukjes 

Roerbak de sperziebonen in een scheutje olijfolie gaar, aan het einde bak je de spekjes nog even mee tot ze een beetje knapperig zijn. 

 

 

Rösti

1 zak Rösti

2 sjalotten in ringen gesneden

bakboter

olijfolie 

 3 tl Paprikapoeder 

peper zout

 

Verhit bakboter en olijfolie in de koekenpan 

Bak heel even de paprikapoeder en voeg de rösti toe 

Bak de rösti tien minuten, voeg de sjalotten toe en bak het geheel nog 5 minuten.

 

 

Onderstaand een lekker verassend gerecht

Rating: 5 sterren
1 stem