Rijst met een Spaans tintje door de chorizo en de gerookte paprikapoeder
Het deed me een beetje denken aan onze vakanties in mijn jeugd in het toen mooie Benidorm
Jaren kerst gevierd daar.
Op vakantie had mijn moeder vrij en hoefde dan ook niet te koken,
niet dat ze het niet leuk vond, want koken was een passie van haar "goh van wie zou ik dat nou eens hebben"
maar goed mijn moeder hoefde dus niet boven de pannen te staan.
Het bekende Spaanse rijstgerecht die mijn ouders bestelden 's avonds,
kan ik me nog goed herinneren de geur, de smaak heerlijk,
behalve de mosselen en die grote garnalen, die hoefde ik niet.
Niet alleen dat kan ik me herinneren ook het snoepwinkeltje op een hoekje,
s'avonds eten op een terras met de gezellige Spaanse muziek op de achtergrond.
De kleine zigeunerjochies die om geld bedelde,
Tante Gerda die in eens langs loopt "Tante van mijn moeder"
we wisten niet eens dat zij daar ook was.
Half Nederland ging daar toen op vakantie.
Het Pauweneiland waar ik op mijn 14de tot over mijn oren helemaal verliefd was geworden
op Jose Muñoz die daar werkte in het restaurantje,
en zelfs jaren nog met hem geschreven heb.
Dat was de laatste keer dat we daar op vakantie waren, een jaar later in die periode overleed mijn vader.
Tijdens het maken van dit gerecht kwam de geur van de Spaanse rijst weer helemaal boven.
En niet onbelangrijk dit gerecht is zo lekker
Hebben jullie dat nou ook dat geuren je doet denken aan een periode in je leven?
Rijst met chorizo en kip
Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd circa 30 minuten
Ingrediënten:
1 groot pak kippendijen of 4 kipfilets in blokjes
200 gram plakjes chorizo in reepjes
1 flinke ui gesnipperd
2 teentjes knoflook gehakt
2 el oregano
2 tl gerookte paprikapoeder
1 rode peper in ringetjes met of zonder zaadjes
1 rode paprika in blokjes
2 el verse peterselie gesneden
1/2 blikje tomatenpuree
1 kippenbouillonblokje
handje diepvriesdoperwten
1 blikje mais
peper
2 el olijfolie
350 a 400 ml rijst
Bereidingswijze:
* kook de rijst
* Verwarm de olijfolie in een hapjespan, voeg daar de uien en knoflook aan toe
bak het 2 minuten tot het er glazig uit ziet.
Voeg de chorizo toe en bak even mee, de olie moet er inmiddels een beetje rood uit zien.
doe de tomatenpuree erbij en bak het even mee.
Voeg de kip, het pepertje met of zonder de zaadjes, paprika, kruiden en versgemalen peper toe.
Bak het geheel tot de kip gaar is.
doe nu de doperwten, de mais een beetje water en het bouillonblokje erbij,
laat het een minuutje of 10 op een klein vuurtje pruttelen.
Garneer het met verse peterselie.
Ook een lekker gerecht met rijst